Onderhoud

Je haag bemesten en snoeien: tips voor een mooie, strakke haag

Een kunstwerk komt het best tot zijn recht in een mooi kader. Zo is het ook met je tuin. Omkaderd met een strakke, groene haag wordt je tuin er alleen aantrekkelijker op. Wat je daarvoor nodig hebt? Je beste snoeivaardigheden en de optimale voeding om een dichte begroeiing te stimuleren.

Je haag bemesten met de ideale voeding

Een haag om trots op te zijn, dat vraagt eerst en vooral om een dichte, volumineuze begroeiing. DCM Meststof Hagen, Taxus & Coniferen houdt het wortelgestel actief, en geeft je haag de ideale voeding om sterk en gezond te groeien. Een goed bemeste haag is bovendien gehard tegen ziekten, heeft een hogere weerstand en zal langer gezond blijven.

Wist je dat er nog een andere belangrijke reden is om je haag goed te bemesten? Als de wortels van de haagplanten niet voldoende voeding vinden, zullen ze die ergens anders gaan zoeken, bijvoorbeeld in borders of gazon in de buurt. De haag zal dus met de voedingsstoffen van je andere planten aan de haal gaan, wat uiteraard gevolgen heeft voor de gezondheid en schoonheid van je tuin.

DCM Meststof Hagen, Taxus & Coniferen

  • De zachte werking en evenwichtige samenstelling van deze meststof zorgt ervoor dat de groei of hergroei na een snoeibeurt snel op gang komt
  • De meststof geeft bladeren en naalden een diepgroene kleur. Ook de topscheuten blijven gezond en groen.
  • Dankzij het hoge gehalte aan kalium zijn de haagplanten gehard tegen extreme weersomstandigheden en beduidend minder gevoelig voor ziekten
  • Bovendien voorkomt het bemesten van de haag dat de wortels van haagplanten op zoek gaan naar voedsel in de border of onder het gazon.

Je haag snoeien: 9 snoeitips

Snoeien doet in schoonheid groeien. Een haag kan dus maar mooi worden als ze bijtijds gesnoeid wordt volgens de regels van de kunst. Hoe meer je snoeit, hoe dikker de haag zal worden.

Hou bij het snoeien rekening met deze snoeitips:

  • Snoei je haag minstens twee keer per jaar, in het voorjaar en de nazomer
  • Snoei nooit tijdens een zonovergoten dag, om zonnebrand te vermijden. Vooral buxus en beuk zijn daar gevoelig voor.
  • Gebruik steeds een scherpe snoei- of heggenschaar en let op de veiligheidsvoorschriften.
  • Snoei haagplanten met grote bladeren zoals laurierkers (Prunus laurocerasus) en hulst bij voorkeur met een handschaar. Een elektrisch aangedreven schaar veroorzaakt veel doormidden gesneden en rafelige bladeren. Ook buxushagen zijn mooier als je ze met de handschaar snoeit.
  • Hou je van een strakke haag? Span dan eerst een touw waar je langs kan snoeien. Zeker bij een jonge haag komt zo’n touw goed van pas.
  • Snoei eerst de zijkanten van je haag en dan pas de bovenkant.
  • Snoei de haag onderaan wat breder dan bovenaan, zodat de hele haag voldoende licht krijgt en ze mooi dichtgebladerd is tot tegen de grond.
  • Vergeet niet om de gesnoeide takken van de bovenkant af te halen. Anders zullen ze dor worden en zal je haag er net iets minder strak uitzien.
  • Bemest je haag na elke snoeibeurt om een dichte haag te krijgen die geen roofbouw pleegt op je borders en gazon.

Voor je een nieuwe haag gaat aanplanten, lees ook: Een haag planten in je tuin: geef je haag een goede start

Voor meer informatie over een mooie, gezonde siertuin, lees ook: Zelf een mooie tuin aanleggen? Zo begin je eraan!

Kort samengevat

DCM Meststof Hagen, Taxus & Coniferen houdt het wortelgestel actief, en geeft je haag de ideale voeding om sterk en gezond te groeien.

Snoeien doet in schoonheid groeien. Een haag kan dus maar mooi worden als ze bijtijds gesnoeid wordt volgens de regels van de kunst. Hoe meer je snoeit, hoe dikker de haag zal worden.

Bemest je haag na elke snoeibeurt om een dichte haag te krijgen die geen roofbouw pleegt op je borders en gazon.

Vind een verkooppunt bij je in de buurt