Onthard je tuin

Tegel eruit, planten erin

Hoe minder verharding en hoe meer groen in je tuin, hoe beter voor het klimaat én voor je eigen tuin. Vervang een deel van je tegels door planten! Je tuin blijft frisser in hete zomers, en houdt veel meer van dat kostbare regenwater vast.

 

Een paar tegels minder in je tuin, maakt dat wel het verschil? Beslist! Minder verharding betekent immers dat het regenwater beter en langer in jouw tuin blijft, en een sterke buffer vormt tegen droge en hete zomers. En hoe minder water er naar de riool vloeit, hoe minder kans op wateroverlast bij plotse, intense regens. Minder tegels betekent, zeker in de stad, ook minder hittestress. Stenen absorberen immers de hitte, en stralen die tot diep in de nacht uit. Tegels omwisselen voor planten maakt je tuin niet alleen koeler en aangenamer voor jou, ook insecten, vogels en kleine inheemse dieren voelen zich veel meer aangetrokken tot een plek met meer groen en minder verharding. En ook de bodem van je tuin vaart er wel bij.

STAPPENPLAN

Tegels eruit, groen erin
  1. Haal één of meerdere tegels weg uit je terras of oprit. Een tegel wip je het makkelijkst met een schop. Ligt er fundering onder je tegels, dan heb je een voorhamer of drilboor nodig.
  2. Graaf de grond minstens 30 cm diep uit en voer het af. In puin, stabilisé, wit of geel zand zullen planten nooit goed groeien.
  3. Meng een deel tuinaarde met een deel bodemverbeteraar zoals DCM Vivimus® Universeel. In zo’n mengeling krijgen jonge plantjes de beste start.
  4. Haal de planten uit de pot, maak de wortels wat los en dompel ze een paar minuten in een emmer water tot ze zich volgezogen hebben.
  5. Strooi een laag aardemengeling op de bodem en plaats er je planten op; houd dezelfde hoogte aan als in de pot.
  6. Respecteer de afstanden tussen de planten; die vind je op het etiket.
  7. Vul aan met het aardemengsel en druk aan.
  8. Geef uitvoerig water. Is er een droge periode op komst, geef dan de eerste weken extra water.

Van grijs naar groen

Het mooie aan tegels is dat je ze voor zoveel verschillende vormen van groen kunt inwisselen!

Je kunt op het vrijgekomen plekje een bloemenmengsel zaaien voor een zomer bomvol kleur, of kiezen voor vaste planten en siergrassen, en wat extra bloembollen. In een tegelgat van 30 op 30 cm kun je makkelijk één grote of drie kleine vaste planten kwijt. Kies ze in functie van het aantal uren zon, en de vochtigheid van de bodem, de juiste plant op de juiste plek groeit zoveel makkelijker en blijft gezonder.

TIP

Wil je het graag heel natuurlijk? Kies dan voor inheemse planten.

Welkom, groene voortuin

Verwijderen van tegels, is één, maar hoe zit het met de rest van je tuin? Grind in de voortuin lijkt op het eerste zicht interessanter dan een gazon. Je hoeft het niet te maaien, en je hebt geen last van geel gras, in een droge zomer. Maar die stenen massa houdt wél de hitte vast, terwijl groen je voortuin net frisser maakt.

Beplant je voortuin zoals een echte tuin, en werk in lagen. Combineer een kleine boom, struiken, vaste planten, inheemse bloemen, bloembollen en bodembedekkers, zo krijg je een veel frissere tuin, in de zomer, én blijft het vocht langer in de tuin. En al die planten zijn een weldaad voor de bodem. Of zaai inheemse bloemen, daarmee doe je bijen, hommels en vlinders een groot plezier. Heb je een zonovergoten voortuin? Maak er een moestuin van! Groenten kweken in je voortuin is hip (en slim)!

TIP

Geen voortuin? Claim de voorgevel! Haal een paar tegels uit de stoep en plant een klimplant tegen je gevel. Onder zo’n laagje groen blijft je gevel tijdens zomerhitte 10 tot 15 graden koeler.

Kies voor slimme paden

Paden van grind laten het water beter door dan klinkers of tegels. Houtsnippers of sierschors doen nog beter. Die nemen minder hitte op, en zijn ook beter voor de bodem.

Maar ook formele paden van klinkers of tegels kun je vergroenen! Laat er brede voegen tussen, zo kan het regenwater makkelijk in de bodem dringen. Vul de voegen op met een kleine, kruipende planten die tegen betreding kunnen, zoals madeliefjes, muurpeper, loopkamille en kruipende tijm, of zaai er een kant-en-klaar voegenmengsel in.

Is je oprit één versteende oppervlakte? Ook die kun je vergroenen! Kies voor een ‘karrenspoor’: twee rijstroken in klinkers of grind met daartussen stroken gazon of bodembedekkende plantjes, vetplanten zoals muurpeper of lage kruiden als kruiptijm en loopkamille.

TIP

Heb je een parkeerstrook in je tuin? Kies voor grasdallen, en zaai ze in met met droogtebestendig graszaad, zoals DCM Graszaad Droogte. Het gras maai je af en toe af met de grasmaaier.