Plaats een groendak

Kleur je dak groen

Een groendak biedt alleen maar voordelen. De planten beschermen je dak tegen de hitte, vormen een thermisch laagje in de winter en vangen het teveel aan regenwater op. Ze zuiveren de lucht en bieden bestuivers nectar en stuifmeel. Hoe werkt het?

Een groendak, ook wel extensief groendak of vegetatiedak genoemd, bestaat uit een bedekking van vetplanten, of een variatie met kruiden en vaste planten. Zo’n vegetatielaag biedt een excellente isolatie voor je huis. ’s Zomers blijft het tot wel 4 graden koeler, ’s winters fungeert het als thermisch laagje. Goed voor je energierekening én voor het milieu. Het beschermt je dak tegen uv-stralen, sterke temperatuurschommelingen, regen, hagel en sneeuw, waardoor je dak dubbel zo lang meegaat.

 

Top voor het milieu

De planten vangen het regenwater op tijdens hevige buien, en houden het vast voor later. Zo geraken de riolen minder overbelast, en wordt de kans op overstromingen kleiner – niet onbelangrijk in ons veranderende klimaat. De planten vangen fijn stof op, breken CO2 af, zuiveren de lucht en dempen geluiden van zwaar verkeer en vliegtuigen. Planten op je dak zijn niet alleen beter voor je dak en voor het milieu, ze bieden ook voedsel en schuilplekken voor vogels, bijen, vlinders en tal van andere insecten, en dragen zo bij aan een rijkere biodiversiteit. In de stad vormen daktuinen ecologische stapstenen voor planten en dieren.

STAPPENPLAN

Zo bouw je een groendak op
  1. Op je dak komt een EPDM folie of wortelwerend doek.
  2. Daarop ligt een drainagesysteem dat overtollig water van een stevige stortbui of dagenlange regen afvoert.
  3. Dan volgt een ‘substraatlaag’ van lava, waar de planten in groeien. Lava is lichter dan grond, waardoor je dak minder gewicht moet torsen. In droge periodes houdt lava het water langer vast voor de planten.
  4. De planten komen voorgekweekt, op matten of in cassettes, of worden ter plekke gezaaid. Je kunt een groendak leggen met alleen maar vetplanten (Sedum), of met een variatie van planten zoals inheemse bloemen, lage kruiden, grasjes, kleine vaste planten…. Sedum heeft aan 2 à 4 cm lava genoeg, andere planten hebben 6 tot 10 cm nodig.

Waar moet je op letten?

Voor een groendak hoeft je dak niet plat te zijn, het mag ook licht hellend of gebogen zijn, als er maar minstens 3 uur zon per dag op valt, anders overleven de vetplanten het niet. Het moet een belasting van 30 tot 100 kg/m² aankunnen. Een vergunning is niet nodig, het volstaat het even te melden bij je lokale dienst stedenbouw. Je kunt een groendak zelf aanleggen, of het laten doen.

Jaarrond mooi

De meest courante vetplanten zijn rode steenbreek, tripmadam, zacht vetkruid, echte huislook en berghuislook. In tegenstelling tot wat de naam suggereert, oogt een groendak beslist niet altijd groen. In de (na)zomer bloeien de vetplanten in wit, geel, roze of rood. Bijen en hommels vinden er wekenlang nectar en stuifmeel. En na de bloei, tot een stuk in de winter, verkleuren de blaadjes.

Ook (een beetje) voeding

Een groendak is niet bedoeld om op te wandelen, tenzij voor een onderhoudsbeurt. Controleer in de herfst de afvoerpijpen, en haal in de lente eventueel onkruid en aangewaaid vuil weg. Geef de planten ook voeding! Vetplanten zijn van nature gemakkelijke en sterke planten, die barre omstandigheden trotseren: hitte en droogte in de zomer, en ijzige wind en koude in de winter. Maar om op een dak te overleven, én in vorm te blijven, hebben ze extra voeding nodig. Geef in de lente aangepaste meststoffen zoals DCM Meststof Sedum & Groendaken. De organische meststof wordt door het bodemleven omgezet in humus die de structuur, de doorlaatbaarheid en het microbieel leven van je daktuin verbetert. Zo komen dakplanten niets tekort, en kunnen ze maximaal hun steentje bijdragen tot de biodiversiteit in jouw tuin.

TIP

Zet ook een bijenhotel op je groendak. Bijen trekken steeds vaker naar de stad omdat de diversiteit aan planten er groter wordt. Ze zijn bijvoorbeeld dol op gele en witte muurpeper. Met roze hemelsleutel trek je dan weer vlinders aan.

Wat is het verschil tussen een groendak of daktuin?

Verwar een groendak niet met een daktuin of intensief groendak. Die ziet er uit als een volwaardige tuin, met struiken, bomen, vaste planten en siergrassen op het dak, en soms zelfs een zwembad. Je heb er een specialist voor nodig, en een vergunning. Niet elk dak kan een daktuin dragen.

TIP

Is je dak niet geschikt voor een groendak? Leg een geveltuin aan!