Onderhoud

Kalk, de geheime bondgenoot van jouw tuin

Heeft jouw tuin kalk nodig? Dat kun je niet met het blote oog zien. Check eerst de bodem, en geef je planten dan precies wat ze nodig hebben.

Waarom is kalk zo belangrijk?

Kalk speelt een cruciale rol in de tuin. Zonder kalk kunnen je planten immers de nodige voedingselementen niet tot maar beperkt opnemen. Het gevolg? De groei valt stil, de bladeren kleuren geel of krullen op - typische gebreksverschijnselen van kalktekort! Maar te veel kalk is ook niet goed voor je planten. Strooi dus nooit zomaar lukraak kalk in je tuin, meet eerst de zuurtegraad (pH)! Met de DCM Bodemanalyse Testkit weet je meteen hoe kalkrijk of zuur je tuin is, en wat er nog ontbreekt. Met die cruciale informatie kun je tal van plantenproblemen oplossen én voorkomen.

“Missen je planten groeikracht? Mogelijks heeft je tuin geen voedingsstoffen nodig, maar kalk.”

Winter ideaal moment voor kalk

Blijkt de grond te zuur voor jouw planten? DCM Groen-Kalk® zorgt voor extra calcium, verbetert de bodemstructuur en is rijk aan magnesium, voor een diepgroene bladkleur. Kalken doe je best in de late herfst of de winter. De korrels lossen op door de regen, en bereiken zo makkelijk de plantenwortels diep in de grond. In de lente kunnen je planten de nodige voedingsstoffen dan weer optimaal opnemen.

In de siertuin, elke plant op de juiste plek

Kies je planten in functie van de zuurtegraad van je tuin. De juiste plant op de juiste plek groeit en bloeit zoveel gemakkelijker, en heeft minder te lijden onder ziekten en plagen. Rododendron, blauwe hortensia, camelia, magnolia, Pieris en heideplanten groeien liefst in (licht)zure aarde (zuurminnende planten). Lavendel, buxus, kamperfoelie, tuingeranium, pioen, clematis, sering en rozen doen het goed op kalkrijke grond (kalkminnende planten). Ook oregano, tijm, rozemarijn en salie zijn dol op kalk.

Welke planten houden nog van kalk?

Kalk: een must in de moestuin

Meet zeker ook de zuurtegraad (pH-waarde) van je moestuin en fruittuin! Die ligt idealiter tussen 6 en 7. Groenten, de meeste bessen (behalve blauwe bessen) en fruit- en notenbomen houden van licht kalkrijke grond. Kolen maar ook sla, spinazie, selder en prei groeien het best met wat extra kalk. Blijkt jouw moestuin te zuur? DCM Zeewierkalk Korrel zorgt voor extra calcium en verbetert de bodemstructuur. De korrels lossen snel op, je kunt ze zelfs tot vlak voor het zaaien of planten, uitstrooien.

Deze groenten verlangen veel kalk

Tackel het mos in je gazon

Mos in je gazon? Strooi dan DCM Groen-Kalk®! Mos ontwikkelt zich makkelijker op een zuurdere bodem. Heeft je bodem naast een lage zuurtegraad ook last van een verstikkende viltlaag? Gebruik dan DCM Gazonkalk. Die brengt niet alleen de zuurtegraad op peil, maar maakt ook verticuteren overbodig.

Wanneer en hoe vaak je gazon kalken?

Anderen lazen ook deze tuintips

Vind een verkooppunt bij je in de buurt