Tuintips Behandelen

Hoe verlos je je planten van dop-, wol- en schildluizen?

Dopluizen, wolluizen en schildluizen zuigen net als bladluizen sappen uit planten, en verzwakken ze. Doordat ze zich erg goed kunnen verschuilen, vormen ze een erg hardnekkige groep binnen de plantenluizen.

Dop-, wol- en schildluizen verschuilen zich onder een beschermend schildje, dopje of een laagje wasachtige draadjes of pluis (‘wol’). Door die bijna ondoordringbare laag vallen ze moeilijker te bestrijden dan klassieke bladluizen.

WolluisWolluis

  • Wit wollig organisme met duidelijke wasdraadjes rond en op het lichaam
  • komt vooral voor op kamerplanten zoals orchideeën, palmen, ficus, cactussen, …

Dopluis(pulvinale) Dopluis

  • Kastanje-bruin schildje van ongeveer 2 tot 5 mm afhankelijk van de soort
  • Spot je witte, wollige dotjes, met nog een schildje bij? Dit is de pulvinale dopluis
  • nestelt zich graag op taxus, druif (Vitis), hortensia (Hydrangea), hulst (Ilex), linde (Tilia), esdoorn (Acer), rozen, camelia’s, citrussen, ...

SchildluisSchildluis

  • Schildje tot 5mm groot, ovaal tot mosselvormig en variërend van geel tot zwart afhankelijk van de soort
  • voelt zich vooral aangetrokken door Japanse kardinaalsmuts (Euonymus japonicus), buxus, rozen, moerbei (Morus), oleander, trompetboom (Catalpa), …

Hoe dop-, wol- en schildluizen bestrijden?

DCM Anti-Luis & Anti-Spint bevatten pyrethrum, een actieve stof uit chrysantenbloemen, en koolzaadolie. Deze unieke combinatie zorgt voor een sterke en efficiënte aanpak van plantenluizen. Let op, dopluizen en schildluizen zitten vaak verscholen tussen en onder de bladeren. Mik goed op alle delen van de aangetaste plant! Soms vraagt een plaag meerdere behandelingen na elkaar.

Er is een DCM Anti-Luis & Anti-Spint voor verschillende toepassingen

Wanneer toepassen?

Eens je het type plantenluis herkent, behandel je je plant best op het moment dat de eitjes uitkomen. Dan zijn de luizenlarven het kwetsbaarst.

Wolluizen op kamerplanten kennen meerdere levenscycli per jaar, die vaak door elkaar lopen. Dat betekent: het jaarrond je kamerplanten controleren, en, in het geval van aantasting, meerdere behandelingen na elkaar toepassen.

Dopluizen kennen doorgaans maar één cyclus. Behandel ze wanneer de eitjes uitkomen. Voor de meeste dopluizen is dat rond eind juni of begin juli.

Schildluizen komen gelukkig minder vaak voor, maar zijn wel lastig om te behandelen. Bovendien hebben sommige schildluizen tot wel 7 generaties per jaar, herhalen is dus de boodschap!

 

Tip

Wollige dotjes op je hortensia?

MacroSpot je witte, wollige dotjes op je hortensia, met nog een schildje bij? Dit is het werk van de pulvinale dopluis. Wacht met behandelen! Eerst moeten de eitjes die onder het pluis verstopt zitten, uitkomen en dat is pas eind juni – begin juli. Op dat moment kun je de kwetsbare larven van deze dopluis heel efficiënt bestrijden met DCM Anti-Luis & Anti-Spint - Siertuin.

3 tips om dop-, wol- en schildluizen af te remmen

  • Heb je een plaag op een bladverliezende struik zoals hortensia’s gedetecteerd, snoei ze dan meteen, om de populatie dopluizen in te perken. Mogelijk heb je dat jaar wel geen of minder bloemen.
  • Vermijd dat dopluizen tussen de bladeren overwinteren. Snoei aangetaste planten voor de winter flink in.
  • Verzwakte planten vallen makkelijker ten prooi aan plantenluizen dan sterke exemplaren. Zorg dat je planten op de juiste plek staan en geef ze regelmatig de juiste voeding.

Opgelet met detergent!

Let op met huis-, tuin-, en keukenmiddeltjes zoals spiritus, azijn of detergent (afwasmiddel), ze kunnen onherstelbare schade aanrichten aan de plant en zijn niet goed voor het milieu. Afwasmiddel is geen zeep, en werkt veel agressiever op de waslaag van het blad in. Gebruik voor het reinigen van je planten beter een zachte zeep, van natuurlijke oorsprong, zoals bijvoorbeeld DCM Tuinzeep.

Kort samengevat

Dop-, wol- en schildluizen verschuilen zich onder een beschermend schildje, dopje of een laagje pluis (‘wol’). Door die bijna ondoordringbare laag vallen ze moeilijker te bestrijden dan klassieke bladluizen.

DCM Anti-Luis & Anti-Spint bevat pyrethrum, een actieve stof uit chrysantenbloemen, en koolzaadolie. Deze unieke combinatie zorgt voor een sterke en efficiënte aanpak van de luizen.

Behandel je plant met DCM Anti-Luis & Anti-Spint op het juiste moment, wanneer de eitjes uitkomen. Dan zijn luizenlarven het kwetsbaarst.

Anderen lazen ook deze tuintips

Vind een verkooppunt bij je in de buurt