Een goede zaai- en stekgrond, waarom is het zo belangrijk?
Planten die je zelf stekt of uit zaad kweekt, hebben iets bijzonders. Bovendien is er weinig tuinwerk dat zoveel voldoening geeft als het zaaien en opkweken van jonge plantjes. Hierbij alvast enkele vuistregels voor een goede kans op slagen.
Schimmel en rot vermijden bij zaaien en stekken
Een zaaibed in volle grond moet een luchtige structuur en correcte zuurtegraad bezitten. Je doet er goed aan de bodem vooraf goed los te maken en een voldoende hoeveelheid organisch materiaal in te werken om het dichtslaan van de grond te voorkomen.
In zaaibakjes is het vooral van belang een goede zaai- en stekpotgrond te gebruiken. De grootste moeilijkheid bij het zaaien is immers het vermijden van uitval door kiemschimmel (smeul). Bij de stek is dit het vermijden van wegrotten van de voet van de stek.
Proeven uitgevoerd door de Universiteit van Leuven en in het UCL hebben aangetoond dat de DCM Potgrond Zaaien & Stekken de beste garantie op succes biedt bij het zaaien en stekken. Tijdens de proeven bleek, dat bij het gebruik van deze potgrond de uitval door schimmel volledig achterwege bleef, zelfs wanneer de ziekteverwekkende schimmel opzettelijk in de potgrond werd aangebracht. Dit is het mooiste bewijs dat de beste keuze is voor uw stekken en kiemplantjes.
Door zijn fijne en homogene structuur zorgt deze zorgvuldig uitgezeefde potgrond voor een goede inworteling van jouw stekken en een gelijkmatige opkomst van jouw kiemplantjes. In dit uitgebalanceerde mengsel zullen allerhande kruiden, zoals basilicum, en ook peterseliezaden, die doorgaans bekend staan als moeilijke kiemers, vlot kiemen. De lavakorreltjes die aan het mengsel werden toegevoegd zorgen voor een perfecte verdeling van vocht en zuurstof. Bovendien bevat deze potgrond een aangepaste voeding om de begingroei te ondersteunen.
10 tips voor het zaaien in zaaibakjes
- Neem een schoon zaaibakje met gaten onderaan voor een goede drainage.
- Vul het zaaibakje met een laag van 5-6 cm DCM Potgrond Zaaien & Stekken.
- Egaliseer de potgrond en druk lichtjes aan.
- Verdeel de zaadjes gelijkmatig, waarbij je erop let niet te dik te zaaien.
- Bedek de zaadjes met nog wat potgrond, egaliseer en druk lichtjes aan.
- Begiet het zaaibakje voorzichtig, totdat de potgrond goed vochtig is, maar niet doornat.
- Plaats het zaaibakje op een lichte en warme plaats.
- De temperatuur hangt af van het soort zaad dat je zaait. Meestal is een temperatuur van ongeveer 20° C ideaal.
- Houd de toplaag voortdurend lichtjes vochtig.
- Verpot of plant uit van zodra de plantjes twee blaadjes hebben en voldoende afgehard zijn.
Planten
Nieuwsbrief
Ontvang je graag onze nieuwsbrief vol weetjes en tips over gazon, siertuin, moestuin of terras- en kamerplanten?
Schrijf je nu in