Ga voor een balkon vol natuur

Een balkon vol natuur

Wat als je geen tuin hebt, maar toch heel graag iets voor de natuur wil doen? Zet je balkon of terras vol planten! Hoe meer bloemen, hoe meer insecten. Welke planten passen het best, en hoe onderhoud je ze?

Je hoeft geen tuin te hebben om te kunnen tuinieren, ook op een balkon of terras kun je verrassend veel groen kwijt. Je omringen met planten is bovendien belangrijk voor je mentaal welzijn, en in de zomer brengen de planten aangename verkoeling. Niet alleen jij geniet van jouw groene oase, ook de natuur zal je dankbaar zijn. Want al dat groen lokt verrassend veel dieren jouw balkon op.

 

Op grote hoogte

Twijfel je of de insecten jouw tuin op grote hoogte zullen vinden? Niet alle insecten vliegen metershoog, in hun zoektocht naar nectar. Trekvlinders zoals de atalanta of de distelvlinder zijn het wél gewend om hoog te vliegen, en ook de dagpauwoog en de kleine vos geraken vlot enkele verdiepingen hoog. Het enige wat jij moet doen, is een lekker bloemenbuffet klaarzetten. Zolang je ze genoeg water en voeding geeft, groeit elke plant in een pot. Een miniboompje, compacte struiken, bessen, groenten, vaste planten, siergrassen, eenjarige en inheemse planten: het kan allemaal, op je balkon. Hoe groter de bakken en potten, hoe dichter je in de buurt komt van een echte tuin en hoe sneller de insecten zich bij jou thuis zullen voelen. Hang op een zonnige plek een bijenhotel. Zorg dat er een schaaltje water klaarstaat voor de vogels en insecten.

STAPPENPLAN

Zo vul je een bloempot
  1. Zorg dat er minstens één gat in de bodem van je pot zit, zodat overtollig regenwater snel weg kan.
  2. Strooi 2 à 3 cm DCM Hydrokorrels op de bodem. Die poreuze kleikorrels zorgen ervoor dat teveel regenwater gemakkelijk afvloeit, en houden het vocht langer vast in een droge periode.
  3. Vul de pot met een laag potgrond, zet de plant op dezelfde hoogte als in de plantpot, en vul verder aan met potgrond. Gebruik liefst turfvrije potgrond, zoals DCM Potgrond Turfvrij.
  4. Druk de potgrond aan. Laat een gietrand van ongeveer 2 cm.
  5. Zet de pot op een schaaltje en geef flink water.
  6. Strooi eventueel nog een laagje DCM Hydrokorrels bovenop, tegen de verdamping

TIP

Gooi een lege potgrondzak niet weg! Draai hem binnenste buiten, en gebruik hem als bloempot. Je kunt er bijvoorbeeld gemakkelijk aardappelen in kweken.

In laagjes

In een pot kun je meer dan één laag planten kwijt! Plant bloembollen op de bodem, en plant of zaai daar inheemse en vaste planten bovenop. Narcissen, blauwe druifjes, hyacinten en krokussen… komen elk jaar trouw terug en zorgen al vroeg voor broodnodige nectar. Houd je planten de hele zomer door goed gevoed, met vloeibare plantenvoeding zoals .

Bloemen vol nectar

Hoe meer nectarplanten, hoe meer insecten. Zorg dat er op zowat elk moment van het jaar wat bloeit op je balkon! Bij een combinatie van lage, hoge en hangende bloemen voelen vlinders zich veilig. Zet je nectarplanten in de zon, de meeste insecten houden van warmte en licht. Denk je bij bloembakken meteen aan eenjarigen? Veel vaste planten doen het erg goed in een pot, en houd je jaar na jaar over. Een compacte of dwergvlinderstruik, lavendel, ijzerhard, bossalie, wilde margriet, bergsteentijm en hemelsleutel lokken vlinders, bijen en hommels. Op een plek met wat minder zon kun je smeerwortel, vrouwenmantel, tuingeraniums en blauwe druifjes kwijt. Plaats voor een klimmer? Plant klimop, klimhortensia, klimrozen of kamperfoelie in een pot, voor de bijen. Op zoek naar nog meer inspiratie voor klimplanten tegen je tuinmuur of gevel? Die vind je hier.

Dwergvlinderstruik

Lavendel

IJzerhard

Bossalie

Hemelsleutel

5 x bloemen voor bijen en hommels

  • Zaai eenjarigen in een pot, zoals zonnebloemen, komkommerkruid, papaver, koolzaad, …
  • Plant kruiden. De bloemen van bieslook, rozemarijn, tijm, salie, oregano en pimpernel zitten vol stuifmeel en nectar.
  • Neem enkelvoudige, open bloemen, geen dubbele, daar kunnen bijen en hommels niet tot nauwelijks aan de nectar.
  • Combineer inheemse en uitheemse bloemen, zo krijg je de langste bloei én de meeste variatie, en dat is wat telt.
  • Zet zeker ook wat fruit, zoals aardbeien, een blauwe bessenstruik of mini-appelboompje.