Bereid je gazon goed voor op een droge zomer
Voorkomen is beter dan genezen. Een goed gevoed gazon heeft veel minder te lijden onder droogte en hitte dan een gazon die onvoldoende meststoffen kreeg, en het herstelt zich sneller. Gazons op zandbodem hebben het zelfs extra moeilijk, in lange, droge periodes; zandkorrels kunnen water maar moeilijk vasthouden. Zorg dat je gazon goed gevoed de zomer ingaat!
Wapen je gazon, met meststoffen
Een goed gevoed gazon heeft veel minder te lijden onder droogte en hitte dan een gazon dat onvoldoende meststoffen kreeg. Bereid je gazon daarom vanaf het voorjaar goed voor op een potentieel extreme zomer.
Bemest het een eerste keer in de lente, en dan nog eens voor de droogte, met een aangepaste zomermeststof als DCM Meststof Vital-Green gazon. Die bevat extra kalium voor een sterke dichte grasmat. Wacht niet te lang met bemesten. In een kurkdroge zomer meststoffen op je gazon strooien, heeft namelijk geen zin, de keiharde ondergrond kan op dat moment niets van die voedingsstoffen opnemen. Het moet eerst regenen.
Stop met je gazon te maaien
Het beste wat je voor je gazon kunt doen, in een droge, hete zomer, is het met rust laten. Dat betekent: niet of sporadisch maaien, met de maaier op de allerhoogste stand van je grasmaaier. Dat is doorgaans 6 cm. Hoe langer de grassprieten, hoe beter de bodem en de graswortels beschermd blijven tegen de harde zon, en hoe minder de graswortels te lijden krijgen onder hitte en verdamping. Lang gras zorgt bovendien voor meer verkoeling in de tuin dan kort gras. Maai je gras in de zomer sowieso nooit korter dan 4 à 5 cm. Probeer ook zo weinig mogelijk op je gazon te lopen, droog gras is erg kwetsbaar en fragiel.
Wacht met je gazon te besproeien
Een hete en droge zomer bezorgt je gazon een pak stress. Het vergeelt, als verdedigingsmechanisme tegen de droogte, en jouw gazonliefhebbershart bloedt. Water geven, lijkt dan dé oplossing. Maak van je hart een steen en wacht! Gras is sterk, en kan langere droogtes overleven. In een goed gevoed gazon zitten er onder die gele sprieten immers sterke graswortels verscholen; ze zijn alleen tijdelijk in zomerslaap. Drie tot vier weken na de eerste, weldadige regenbuien kleurt je gazon vanzelf weer groen. Wil je je gazon toch sproeien, doe het dan ’s ochtends of ’s avonds. Geef één tot twee keer per week veel water, 10 à 15 liter per m², in plaats van om de twee dagen een beetje. Gebruik bij voorkeur regenwater! Weet dat water een kostbaar goed is, spring er zuinig mee om.
Wacht tot na de regen voor herstel
Verticuteer je gazon niet in de zomer, daarmee doe je meer kwaad dan goed. Om te verticuteren moet je je gazon kort maaien, wat bij droogte en hitte beslist geen goed idee is. Je bezorgt de graswortels zo alleen maar meer stress. Wacht met verticuteren tot na de regen. Een sterk gazon begint drie tot vier weken na de eerste, lange regenbuien alweer groen te kleuren. Zodra de bodem voldoende regenwater opgezogen heeft en het gras terug groeit, kun je starten met het herstel van je gazon. Maai het kort, en hark of verticuteer er de droge grasresten uit. Dat kan met een verticuteerhark of met een verticuteermachine. Door het dode gras weg te halen, geef je de jonge grassprieten meer ruimte om te groeien. Zaai in met herstelgazonzaad, en voed je gazon met najaarsgazonmeststof.
TIP
Overweeg je een nieuwe grasmat? Denk vooruit, en zaai droogtebestendig graszaad zoals DCM Graszaad Plus Droogte!
Vind nog meer advies voor jouw gazon in dit artikel: gazon aanleggen, onderhouden en herstellen